Pacovský železný hasič 2017

11.09.2017 21:51

                V neděli 10. září se v zámecké zahradě v Pacově konal již čtvrtý ročník " Pacovského železného hasiče". Na start se postavilo na více než pět desítek odvážných hasičů a mezi nimi bylo i devět odhodlaných hasiček, které chtěly dráhu železného hasiče zdolat.

                 Každého závodníka, který se postavil na start, čekalo několik úkolů. Jako první musel soutěžící roztáhnout dvě hadicová vedení, dále přesun dvou těžkých kanystrů a poté vylézt na věž. Zde závodníci museli pomocí provazu vytáhnout asi 20 kg závaží ve formě hadic. Dole pod věží závodníci smotali dvě hadice "B" a za nimi je čekal speciální box, do kterého museli závodníci udeřit 60 ran palicí a nakonec tažení figuríny o váze dospělého člověka na vzdálenost 20 metrů.

                Z hasičských soutěží, které znáte, je tato soutěž asi nejblíže skutečnému hasičskému zásahu. Zde si hasič zvyká nejen na práci v třívrstvém zásahovém oděvu, ale i na dýchací přístroj na zádech. Hasič totiž startuje v plné zásahové výstroji a plnění těchto fyzicky obtížných úkolů je i náročné na psychiku závodníka.

                Soutěžící byli rozděleni v několika kategoriích. V kategorii žen se na prvním místě umístila Havlenová Pavlína z SDH Vladislav ( okres Třebíč). Druhá těsně za ní byla Denisa Vápeníková z SDH Kejžlice a jako třetí se umístila Kotenová Barbora startující za SDH Polesí.

                Druhá kategorie patřila zkušenějším závodníkům a to mužům nad 40 let. Zde startovalo 7 závodníků což je nárůst oproti minulý ročníkům. Kategorii vyhrál Viliam Klein z Jihlavy. Druhý těsně Jiří Václavek z SDH Menhartice. A třetí na stupních vítězů stanul Karel Kužel z jednotky SDH nemocnice Pelhřimov.

                V kategorii závodníků 30-39 let byl viděn největší souboj o nejrychlejší čas dráhy železného hasiče a to v souboji Víta Salavy z Polesí a Petra Svatka z Lukavce. V tomto souboji vyšel lépe Vít Salava s časem 2:47 a tím se stal nejrychlejším Pacovským železným hasičem pro rok 2017. Na druhém místě tedy stanul Petr Svatek a na třetím místě se umístil Miroslav Voda z SDH Markvarec.

                Nyní se dostáváme do nejpočetnější kategorie. Zde za SDH Pacov jako jediný bojoval Aleš Janda. Po nezdařeném pokusu se celkově umístil na 9. místě. Tuto kategorii vyhrál Drs Michal z SDH Drunče, druhý mu sekundoval Michal Koranda taktéž z Drunče a třetí v této kategorii bral ceny Jan Čekal z Rohovky.

                Veškeré výsledky a i další dění okolo hasičů z Pacova naleznete na sdhpacov.cz. Nyní bych chtěl poděkovat celému organizačnímu týmu SDH Pacov a SDH Salačova Lhota, městu Pacov a dále subjektům Kerbero service, Duffek s.r.o., výzbrojna.cz, Hasičské vzájemné pojišťovně, firmě Sabe a Pacovská lesní. Taktéž dík patří za technickou podporu firmě Selekta Pacov.

                Dále bych chtěl poděkovat divákům za skvělou atmosféru, která pomáhala závodníkům překonat tak náročnou trať.

 

VÝSLEDKY NALEZNETE ZDE

                                                                                                                                                             za tým pořadatelů

Aleš Janda